Thursday 6 September 2007

who cares and who is able to care



Εν τω μεταξύ,όσο εμείς αναρωτιόμαστε αν τα ”Prada” συνιστούν ή όχι πολιτικό σώμα και αν είναι ικανά να επηρεάσουν τα ΄΄κέντρα λήψης αποφάσεων΄΄, η εκρηκτική ανάπτυξη των παραγκουπόλεων (slum towns) ειδικά στις χώρες του ΄΄τρίτου κόσμου΄΄ αλλά όχι μόνο, είναι μάλλον το πιο κρίσιμο γεωπολιτικό γεγονός των καιρών. Επίσημα , συνεχίζουμε να το αντιμετωπίζουμε σαν ένα περιθωριακό φαινόμενο. Όμως σύντομα -αν δεν συμβαίνει ήδη- η αστική συγκέντρωση του παγκόσμιου πληθυσμού, θα ξεπεράσει τον πληθυσμό της υπαίθρου και μιας και οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων θα αποτελούν την πλειοψηφία των πόλεων, τότε με ποια έννοια ακριβώς θεωρούμε το φαινόμενο ΄΄περιθωριακό΄΄;
Μιλάμε για ένα πληθυσμό που ζει μια εντελώς διαφορετική πολιτική κουλτούρα. Τοποθετημένος εκτός του όποιου κρατικού ελέγχου ( who cares and who is able to care), σε διαρκή αναζήτηση μορφών αυτο οργάνωσης, εν μέρει εκτός νόμου και επαναπροσδιορίζοντας διαρκώς την ηθική της βίας.
Ένα νέο προλεταριάτο που δεν έχει να χάσει ούτε τις αλυσίδες του γιατί δεν κατέχει ούτε τέτοιες.
Μια αποεδαφοποιημένη νεα παγκόσμια κοινωνική τάξη που με ένα παράδοξο τρόπο μοιράζεται κοινούς τόπους με την άλλη upcoming τάξη την επονομαζόμενη ΄΄συμβολική τάξη΄΄,επίσης ΄΄τοπικά ξεριζωμένη΄΄ αυτής των μάνατζερ, των δημοσιογράφων και των δημοσιοσχετιστών, των καλλιτεχνών και των ακαδημαϊκών, ίσως των μπλογκερς της κάθε πλατείας συντάγματος κτλ, αυτών που αισθάνονται πολύ πιο κοντά με τους αντιστοίχους τους στην άλλη άκρη του ατλαντικού πχ , παρά με τους κατοίκους της πόλης τους μισό χιλιόμετρο πιο πέρα. Ίσως θα έπρεπε να ρίξουμε μια ματιά στα σημάδια μιας αναδυόμενης κοινωνικής συνείδησης και νέων μορφών συμμαχίας γιατί ως γνωστόν είναι άγνωστες οι βουλές της ιστορίας.

ilias

απο το vlemma.wordpress.com

4 comments:

Anonymous said...

better to "reign" in hell than serve in "heaven"

Anonymous said...

tompkins square park II
kapoia stigmi ola erhonte kai stin ellada

Stavros Martinos said...
This comment has been removed by the author.
Stavros Martinos said...

prin apo 30 xronia peripou o Christopher Lasch eixe grapsei to "the culture of narcissism". Tote eixe 8ewrh8ei profhtiko. Twra einai aplws epikairo.
Poly wraio prologo (se antistoixia me to post) exei h gallikh ekdosh (Champs/Flammarion, 2006), ekei einai grammena ola poly analytika.